Byggstart för Ekerö Badhus
Under försommaren startar bygget av Ekerö Badhus. Bylero har tillsammans med Ekerö kommun och huvudentreprenören COBAB utformat och gestaltat ett helt nytt entrétorg med tillhörande parkering som välkomnar till nya badhuset och övriga målpunkter vid Träkvistavallen. Hållbarhet och långsiktighet genomsyrar projektet – och resultatet blir en trygg och inbjudande plats, med hög tillgänglighet och god orienterbarhet.
– Här kommer besökare att parkera med både cykel, moped och bil samt ansluta med bussförbindelser – även de som besöker andra delar av idrottsanläggningen. Förutom det ska varutransporter och besöksbussar kunna angöra på ett bra och säkert sätt. Vi har tittat på det ur ett större sammanhang och inte bara på antal badhusbesökare, säger Kristofer Södergren, landskapsarkitekt på Bylero.
Projektet är omfattande och drivs i samverkan med en rad discipliner. Uppdragsgivarens krav och visioner ligger till grund för uppdraget och Bylero har i sitt arbete tagit ansvar för att skapa hållbara miljöer. Byleros landskapsarkitekt och landskapsingenjör har under ett års tid tagit fram gestaltningar och programförslag till hållbara lösningar för utomhusmiljön. I varje ställningstagande har man tittat på FN:s globala mål för hållbar utveckling och anpassat arbetet. Detta då möjligheten funnits att kombinera uppdragets målbild med ett globalt mål eller delmål. I synnerhet avseende minskad ojämlikhet, hållbara städer och samhällen samt hav och marina resurser.
– Vi vill lösa Ekerö kommuns utmaningar och visioner och samtidigt göra varje lösning så bra som möjligt ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Kristofer Södergren.
Ur aspekten social hållbarhet handlar det om att skapa en trygg plats med hög tillgänglighet. Att skapa en säker och åtkomlig plats som upplevs attraktiv genom olika zoner samt genomtänkta val av exempelvis belysning, möblering och växter. På parkeringen har till exempel Rain Gardens placerats ut, en hållbar teknisk lösning för omhändertagande av vatten från trafikytorna. Dessa möjliggör rening samt en minskad belastning på dagvattennätet samtidigt som utomhusmiljön ges förutsättningar för mycket grönska.
– Parkeringsbehovet har styrt storleken på parkeringsanläggningen som i sin tur blir dimensionerande för volymen ytvatten som ska omhändertas, magasineras och renas via Rain Gardens, säger Kristofer Södergren.
Hållbarhet och livscykelperspektiv har varit ett genomgående fokus under projektet och ledande för utformning och materialval. Efter ett års tid av arbete och planering står nu handlingar för byggnad och mark klara och entreprenadfasen i projektet ska snart påbörjas. Det nya badhuset med tillhörande utomhus miljö förväntas stå klart år 2023.