Nominerade till Landmärket – för Sveriges bästa landskapsarkitektur
Varje år delas det prestigefulla priset Landmärket ut, Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur. Inte mindre än fyra av våra konsulter ingår för sina roller i årets nominerade pris, projektet Hamnpromenaden i Norrtälje hamn. Här berättar två av dem, Jan Kjellberg och Jesper Friberg, om det spännande uppdraget.
Men allra först en presentation av de fyra från Bylero som är med i det nominerade bidraget:
Jan Kjellberg, projekteringsledare
Jesper Friberg, byggledare
Joachim Ekelund, biträdande projektledare
Olle Andersson, byggledare
Över 50 projekt anmälda och endast fyra nominerade, varav Hamnpromenaden i Norrtälje är ett av dem. Hur känns det?
– Det känns stort, väldigt roligt. Vi är stolta över Hamnpromenaden och tycker att den är värd att vinna, säger Jan.
Både Jan och Jesper har lång branscherfarenhet och priset har varit inom räckhåll förut. Bland annat har Jesper varit delaktig i att skapa tsunamimonumentet på Djurgården i Stockholm, där Statens Fastighetsverk 2019 nominerades till samma pris.
Men vinsten i sig är inte det viktigaste, på den punkten är de båda överens.
– Den stora belöningen är att se hur det här offentliga vardagsrummet används, och hur mycket det tillför känslan för Norrtälje som skärgårdstad, säger Jesper.
Jan fyller i:
– Jag känner mig privilegierad och tycker det är väldigt roligt att få vara med i ett projekt som är viktigt för upplevelsen av stadens centrala delar och där beställaren, Norrtälje kommun, har så hög målsättning vad gäller både hållbarhet och kvalitet.
Konstruerade klipphällar med genuin känsla
Det mest unika, men även utmanande, med Hamnpromenaden var klipphällarna som är utformade i betong. Jesper berättar:
– Det har aldrig gjorts tidigare och var en teknisk utmaning, men som blev väldigt bra. Att utifrån det råa materialet få till den rätta skärgårdskänslan med grönska runtomkring har aldrig gjorts tidigare. Man fick fundera över sådant som vilka växter som passar och vilken jord som är bäst lämpad, i och med att det är en konstruerad plats utan naturligt flöde och ledning av vatten.
Jan beskriver det som ett samarbete som dels innebar att tolka arkitektfirman Sydväst arkitektur och landskaps vision. Dels testa metoder på mindre ytor och utvärdera tillsammans med arkitekt och beställare.
– När vi började var vi samkörda kring hur mötet mellan de olika materialen skulle kännas och se ut, säger han.
Skärgårdspromenad i stadsmiljö
Materialen trä, betong, smågatsten och planteringar ger upplevelsen av ett skärgårdslandskap, där man promenerar från inomskärs via mellanskärs till kargt ytterskär. Med Hamnpromenaden har Norrtälje hamn utvecklats från industrihamn till stadens nya ”finrum”, attraktivt för både besökare och invånare att vistas i. Vinnaren tillkännages på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.